Veľkonočný košík

Táto aktivita obsahuje dve cvičenia a je zameraná na nácvik gramatiky. V prvom prípade sa pozornosť sústreďuje na skloňovanie – doplňovanie správnych sufixov a v druhom cvičení sa pracuje s autentickým textom, do ktorého treba doplniť vhodné predložky (prepozície).
TIP: Táto aktivita nie je určená pre všetky jazykové úrovne. Zaraďte ju do výučby v závislosti od dosiahnutej úrovne svojich žiakov/študentov. Odporúčam najskôr od úrovne A2 (Slovania), resp. B1 (Neslovania). Ale vy svojich žiakov/študentov poznáte najlepšie a viete, čo (ne)zvládnu.
SPRÁVNE ODPOVEDE:
Veľkonočný košík: 
Na Bielu sobotu pripravujeme jedlo do veľkonočného košíka. Doobeda obyčajne varíme údené mäso, šunku, klobásy, syrovú hrudku a vajíčka. Pečieme aj veľkonočného barančeka a okrúhly veľkonočný koláč – paschu. Čo všetko nájdeme vo veľkonočnom košíku? Okrem paschy, barančeka, slaniny, šunky, klobás, syr a varených vajíčok sú tam aj maľované vajíčka, maslo, soľ a chren. Niekto tam dáva dokonca aj víno alebo pálenku. Nesmie tam chýbať ani sviečka. Takto pripravený košík zakryjeme vyšívaným obrusom a na Veľkonočnú nedeľu ho zanesieme do kostola, kde ho kňaz spolu s jedlom posvätí.
Ako pripravíme veľkonočného barančeka?: V miske vyšľaháme mixérom dopenista žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom.Potom k nim po lyžiciach zašľaháme olej. Múku zmiešame v miske s práškom do pečiva a orechmi. Potom pridáme do žĺtkovej zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Formu na barančeka vymažeme maslom a vysypeme mletými orechmi. Cesto vlejeme do formy a uzatvoríme ju. Pečieme v predhriatej rúre asi 40 minút pri teplote 180 °C.

[foogallery id=“7635″]

Návrat hore

Prihlásenie

Profil

Zabudnuté heslo?