Tradičná slovenská bryndza a jej výroba

 

/8

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 8

Z akého syra sa vyrába tradičná slovenská bryndza?

2 / 8

Kto stál pri zrode rodinnej bryndziarne v Tisovci? (Uveďte meno a priezvisko.)

3 / 8

V ktorom roku bola založená bryndziareň?

4 / 8

Z akých troch surovín sa skladá bryndza?

5 / 8

Aký stroj z minulosti sa používa v bryndziarni ešte aj teraz?

6 / 8

Aké dva základné druhy bryndze rozlišujeme podľa ročného obdobia?

7 / 8

Ako sa nazýva bryndza, ktorá je najchutnejšia?

8 / 8

Aké benefity má konzumácia tradičnej bryndze?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/6

SYNONYMUM/DEFINÍCIA

1 / 6

Čo znamená REČ JE O NIEKOM/NIEČOM?

Biele zlato zo Slovenska. Kto by nevedel, reč je o bryndzi.

2 / 6

Čo znamená BLAHODARNÝ?

Bryndza má blahodarný vplyv na zdravie.

3 / 6

Čo znamená SIAHAŤ?

Naša rodinná tradícia siaha do roku 1921, kedy môj prastarý otec Rudolf Manica začal vyrábať bryndzu.

4 / 6

Čo znamená PREBRAŤ ŽEZLO?

Keď zomrel, vyrábala bryndzu jeho manželka a potom prebral žezlo môj starý otec Dušan Manica, ktorý ju vyrábal až do roku 1952.

5 / 6

Čo znamená PLÁT?

A keď je syr dobre vyzretý, tak vidieť pekne taký súvislý plát syra.

6 / 6

Čo znamená PODIEL?

Plnotučná letná bryndza je miešaná. Je tam 51% podielu ovčieho mlieka a zvyšok sa doplní kravským syrom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%


Scroll to Top