Online klub slovenčiny – v marci zadarmo

Tradičná slovenská bryndza a jej výroba

 

/8

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 8

Z akého syra sa vyrába tradičná slovenská bryndza?

2 / 8

Kto stál pri zrode rodinnej bryndziarne v Tisovci? (Uveďte meno a priezvisko.)

3 / 8

V ktorom roku bola založená bryndziareň?

4 / 8

Z akých troch surovín sa skladá bryndza?

5 / 8

Aký stroj z minulosti sa používa v bryndziarni ešte aj teraz?

6 / 8

Aké dva základné druhy bryndze rozlišujeme podľa ročného obdobia?

7 / 8

Ako sa nazýva bryndza, ktorá je najchutnejšia?

8 / 8

Aké benefity má konzumácia tradičnej bryndze?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 21%

0%

/6

SYNONYMUM/DEFINÍCIA

1 / 6

Čo znamená REČ JE O NIEKOM/NIEČOM?

Biele zlato zo Slovenska. Kto by nevedel, reč je o bryndzi.

2 / 6

Čo znamená BLAHODARNÝ?

Bryndza má blahodarný vplyv na zdravie.

3 / 6

Čo znamená SIAHAŤ?

Naša rodinná tradícia siaha do roku 1921, kedy môj prastarý otec Rudolf Manica začal vyrábať bryndzu.

4 / 6

Čo znamená PREBRAŤ ŽEZLO?

Keď zomrel, vyrábala bryndzu jeho manželka a potom prebral žezlo môj starý otec Dušan Manica, ktorý ju vyrábal až do roku 1952.

5 / 6

Čo znamená PLÁT?

A keď je syr dobre vyzretý, tak vidieť pekne taký súvislý plát syra.

6 / 6

Čo znamená PODIEL?

Plnotučná letná bryndza je miešaná. Je tam 51% podielu ovčieho mlieka a zvyšok sa doplní kravským syrom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 68%

0%


 

Zdieľajte:

Mám vám napísať, keď pripravím nové cvičenie?

Napíšte mi svoju e-mailovú adresu a budete vedieť, čo je nové vo svete Učíme (sa) slovenčinu.

Návrat hore

Prihlásenie

Profil

Chcete si teraz vyskúšať online klub slovenčiny Jazykové fitko na mesiac ZADARMO?

Nepremeškajte túto jedinečnú šancu!

Chcete byť informovaní o novinkách a cvičeniach zadarmo?

Prihláste sa na odber newsletteru.