Učím sa slovenčinu

Začala hubárska sezóna

 

/5

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 5

Medzi prvé huby patria .......... .

2 / 5

Hoci veľa pršalo, pri aktuálnych teplotách bude ………. .

3 / 5

………. trvá od konca augusta do konca septembra.

4 / 5

V závislosti od .......... sa už aj na severnom Slovensku začína vyskytovať jedna zo vzácnejších húb, a to hríb príveskatý.

5 / 5

Ak sa človek nechce pri zbieraní húb pomýliť, nemal by zbierať  .......... .

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 70%

0%

/7

DEKLINÁCIA

(všetky pády)

1 / 7

Huby rastú počas ………. (celý rok).

2 / 7

Na ………. (lúka, pl.) už začínajú rásť smrčky a májovky.

3 / 7

Výdatné dažde a aktuálne teploty zapríčinili výskyt ………. (červivá huba, pl.).

4 / 7

Ako stúpajú v ………. (posledné obdobie) teploty, vyskytujú sa tu rôzne druhy hríbov.

5 / 7

Pri zbieraní si musia dávať pozor aj .......... (skúsený hubár, pl.).

6 / 7

Niektoré jedovaté huby sa svojím výzorom nápadne podobajú ………. (tá obľúbená huba, pl.).

7 / 7

Najčastejšie sa dá pomýliť bedľa s ………. (muchotrávka tigrovaná).

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 57%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Jánošíkove diery

 

/6

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 6

Jánošíkove diery sú obľúbenou časťou Malej Fatry.

2 / 6

Jánošíkove diery sa nachádzajú v Prírodnej rezervácii Rozsutec.

3 / 6

Jánošíkove diery sa skladajú z troch častí: Dolných, Stredných a Horných dier.

4 / 6

V Jánošíkových dierach sa nachádzajú 2 unikátne vodopády.

5 / 6

Malý okruh Jánošíkových dier je vhodný pre rodiny s deťmi.

6 / 6

Jánošíkove diery sú v zimnom období uzavreté.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 75%

0%

/6

DEKLINÁCIA

(inštrumentál)

1 / 6

Jánošíkove diery sú ………. (obľúbená časť) Malej Fatry.

2 / 6

Príroda láka návštevníkov ………. (nádherná vysoká skala, pl.).

3 / 6

Toto miesto sa vyznačuje ………. (krásny vodopád, pl.).

4 / 6

Malý okruh je vhodný pre rodiny s ………. (dieťa, pl.).

5 / 6

Medzi ………. (vrch, pl.) Veľký a Malý Rozsutec sa nachádzajú zaujímavé miesta. 

6 / 6

Horné diery sú .......... (najkrajšie miesto) Jánošíkových dier.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 43%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Krosná – drevený stroj na ručnú výrobu tkanín

 

/9

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 9

Trdo, nitelnice a člnok sú časti krosien, ktoré slúžia na tkanie plátna.

2 / 9

Pani Ľudmila Žilková z Kokavy nad Rimavicou sa venuje takmer zabudnutému remeslu – tkaniu.

3 / 9

Pre pani Žilkovú bolo fascinujúce, keď ju jej stará mama ešte ako dieťa učila tkať na krosnách.

4 / 9

V rodine pani Žilkovej sa tkanie dedí z generácie na generáciu.

5 / 9

Tkanie je pre pani Žilkovú už od detstva veľkou záľubou, ktorá obohacuje jej život.

6 / 9

Súčasná technika tkania sa v porovnaní s minulosťou nijako nezmenila.

7 / 9

Pani Žilková pracuje s rôznymi druhmi materiálov, no najradšej s ľanom, pretože je mäkký a práca s ním je jednoduchá.

8 / 9

Pani Žilková tká najradšej prestierania, hoci je to náročná, ale kreatívna práca.

9 / 9

Tkaniu, ako aj iným remeslám sa oplatí venovať, pretože sú finančne dobre ohodnotené.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 66%

0%

/7

PREPOZÍCIE

1 / 7

Pani Žilková pomáha tkáčske remeslo zachovávať ………. budúce generácie.

2 / 7

Tkanie je ………. našej rodine tradíciou.

3 / 7

………. odstupom času si krosná doviezla mama ………. nám ………. letnej kuchynky.

4 / 7

Remeslo sa dedí ………. pokolenia ………. pokolenie.

5 / 7

Nikdy by som neverila, že ………. 35 rokov bude tkanie môj koníček.

6 / 7

Technika ………. tkaní je rovnaká ako v minulosti, no premena ľanu ………. látku je hotová veda.

7 / 7

Pracovala ………. rôznymi druhmi materiálov, no najviac jej učaroval ľan.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 71%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Fujara – slovenská kráľovná medzi ľudovými hudobnými nástrojmi

 

/7

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 7

Fujara je slovenský ľudový drevený ………. .

2 / 7

Fujara dokáže vyjadriť rozmanitú škálu ………. .

3 / 7

Podľa odborníkov pochádza slovenská fujara z oblasti ………. .

4 / 7

Fujaru používali pastieri nielen pri pasení oviec, ale aj ako ………. .

5 / 7

Fujara sa vyrába z .......... dreva.

6 / 7

Fujara je dekorovaná .......... .

7 / 7

.......... zaradila organizácia UNESCO fujaru do Zoznamu svetového ústneho a nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 84%

0%

/7

PREPOZÍCIE

1 / 7

Fujara je slovenská kráľovná ………. ľudovými nástrojmi.

2 / 7

Fujara sa ………. Slovensko dostala ………. 14. – 15. storočí.

3 / 7

Valašskí pastieri priniesli ………. sebou aj novú kultúru a jazyk.

4 / 7

Pastieri používali fujaru ………. pasení oviec.

5 / 7

Fujara je vyrobená .......... bazového dreva.

6 / 7

.......... píšťale sa nachádzajú ornamenty, a to štylizované kvietky.

7 / 7

Hra .......... fujare je veľmi uznávaná.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 79%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Najužší kaňon na Slovensku

 

/6

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 6

Ako sa volá najužší kaňon na Slovensku?

2 / 6

Čo v minulosti rozdelilo bradlo na Veľký a Malý Manín?

3 / 6

Čo sa dá vidieť na turistickej trase zvanej Manínsky okruh?

4 / 6

Kedy bola Manínska tiesňava vyhlásená za Štátnu prírodnú rezerváciu?

5 / 6

Aké druhy rastlín sa nachádzajú na výslnných skalných stenách?

6 / 6

Pre koho sa stala Manínska tiesňava vyhľadávanou lokalitou?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 16%

0%

/6

DEKLINÁCIA

(ktorý – ktorá – ktoré)

1 / 6

Maníska tiesňava sa nachádza neďaleko Považskej Teplej, ………. je súčasťou mesta Považská Bystrica.

2 / 6

Kedysi tu pretekal potok, .......... rozdelil bradlo na dve časti.

3 / 6

Jaskyňa pod Černokňažníkom patrí k jaskyniam, ………. na Manínoch po roku 1987 preskúmali a zdokumentovali slovenskí jaskyniari.

4 / 6

Toto miesto je dnes územím, na ………. žijú vzácne rastliny, huby a živočíchy.

5 / 6

Manínska tiesňava sa vyznačuje vlhkou mikroklímou, vďaka .......... sa v malej nadmorskej výške vyskytujú horské druhy rastlín a živočíchov.

6 / 6

Manínska tiesňava je lákadlom pre tých, .......... obľubujú turistiku, cyklistiku či horolezectvo.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 89%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Päťposchodový hotel pre hmyz

 

/8

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 8

Hmyzie domčeky majú v záhrade iba dekoratívnu úlohu.

2 / 8

Manažérkou projektu Hotel pre hmyz v Bytči je Adriana Brziaková.

3 / 8

Grandhotel pre hmyz má prízemie, päť poschodí a podkrovie.

4 / 8

Na stavbu hmyzieho domčeku bol využitý len technicky neošetrený materiál.

5 / 8

Pred hlodavcami a vtákmi je hmyz v domčeku chránený zajačím pletivom.

6 / 8

Domček pre hmyz je situovaný blízko vodnej plochy.

7 / 8

Webkamery, ktoré sú umiestnené vnútri domčeka, monitorujú hmyz počas vegetačného obdobia.

8 / 8

Cieľom tohto projektu bolo urobiť osvetu prevažne medzi mladými ľuďmi.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 75%

0%

/8

DEKLINÁCIA

(zvieracie podstatné mená)

1 / 8

Pletivo chráni užitočný hmyz pred .......... (vták, pl.).

2 / 8

Hmyz v domčeku sa nemusí báť ani .......... (hlodavec, pl.).

3 / 8

Keďže sa domček nachádza pri vode, svoj domov tam nájdu aj .......... (vážka, pl.).

4 / 8

Pozri sa na .......... (ten krásny motýľ).

5 / 8

Pri domčeku sú nasadené rastliny, ktoré priťahujú ………. (motýľ, pl.).

6 / 8

Včela samotárka je nedocenený hmyz v súvislosti so .......... (včela medonosná).

7 / 8

Sedem .......... (včela samotárka) dokáže opeliť veľký ovocný strom.

8 / 8

V hmyzom domčeku očakávajú aj .......... (čmeliak, pl.).

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 62%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Kŕmenie sysľov na Muránskej planine

 

/8

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 8

Ako sa volá sezónny vláčik, ktorým cestovali Lea a Stano?

2 / 8

Ako dlho im trvala cesta vlakom do obce Muráň?

3 / 8

Čo ochutnali v obci Muráň?

4 / 8

Akým dopravným prostriedkom sa dostali k sysľom?

5 / 8

Odkiaľ pochádzajú sysle, ktoré sú na Muránskej planine?

6 / 8

Koľko sysľov tam bolo na jar?

7 / 8

Čo je úplne najlepším krmivom pre sysle?

8 / 8

Ako sa volá tretí najvyššie položený hrad na Slovensku?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 30%

0%

/7

IMPERATÍV

(rozkazovací spôsob)

1 / 7

.......... (Nasadnúť) cez víkend na sezónny vláčik.

2 / 7

.......... (Zaviezť sa) do Národného parku Muránska planina.

3 / 7

V obci Muráň .......... (ochutnať) sladkú špecialitu.

4 / 7

V centre mesta .......... (požičať si) elektrobicykel.

5 / 7

Elektrobicyklom .......... (ísť) na farmu so sysľami.

6 / 7

Sysľov .......... (kŕmiť) iba slnečnicovými semienkami, jablkom alebo mrkvou.

7 / 7

.......... (Navštíviť) aj legendárny hrad Muráň.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 23%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Treska ako slovenský gastronomický fenomén

 

/9

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 9

Pre mnohých Slovákov je treska národným jedlom.

2 / 9

Treska sa v podniku Ryba Žilina vyrába už od roku 1924.

3 / 9

Slováci majú radi tresku pre jej vysoko kvalitné suroviny.

4 / 9

Dodávatelia rybacieho mäsa pochádzajú výlučne zo Severnej Ameriky.

5 / 9

Treska je špecifický rybací šalát, ktorý sa vyrába iba na Slovensku.

6 / 9

V podniku si sami vyrábajú majonézu, ktorú potom pridávajú do šalátu.

7 / 9

Súčasťou tresky je aj zelenina, a to zemiaky a cvikla.

8 / 9

Podľa prieskumu konzumuje tresku denne takmer 92 % Slovákov.

9 / 9

V podniku plánujú pokračovať vo výrobe tresky podľa tradičnej receptúry.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 70%

0%

/8

PREPOZÍCIE

1 / 8

Produkt, ktorý držím ………. ruke, mnohí určite poznáte.           

2 / 8

Išli sme sa pozrieť ………. podniku, kde sa treska vyrába.       

3 / 8

Ryba Žilina je najväčší výrobca rybacích šalátov ………. Slovensku.   

4 / 8

Produkt, ………. ktorom sa budeme rozprávať, má v závode dlhoročnú tradíciu.

 

5 / 8

Dodávatelia rybacieho mäsa pochádzajú ………. rôznych krajín.   

 

6 / 8

Je tento produkt špecifický len ………. Slovensko?  

 

7 / 8

Plánujete pridať ………. treske aj iné druhy šalátov?

 

8 / 8

Snažíme sa prichádzať aj ………. novými výrobkami.      

 

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 42%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Tradičná slovenská bryndza a jej výroba

 

/8

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 8

Z akého syra sa vyrába tradičná slovenská bryndza?

2 / 8

Kto stál pri zrode rodinnej bryndziarne v Tisovci? (Uveďte meno a priezvisko.)

3 / 8

V ktorom roku bola založená bryndziareň?

4 / 8

Z akých troch surovín sa skladá bryndza?

5 / 8

Aký stroj z minulosti sa používa v bryndziarni ešte aj teraz?

6 / 8

Aké dva základné druhy bryndze rozlišujeme podľa ročného obdobia?

7 / 8

Ako sa nazýva bryndza, ktorá je najchutnejšia?

8 / 8

Aké benefity má konzumácia tradičnej bryndze?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 31%

0%

/6

SYNONYMUM/DEFINÍCIA

1 / 6

Čo znamená REČ JE O NIEKOM/NIEČOM?

Biele zlato zo Slovenska. Kto by nevedel, reč je o bryndzi.

2 / 6

Čo znamená BLAHODARNÝ?

Bryndza má blahodarný vplyv na zdravie.

3 / 6

Čo znamená SIAHAŤ?

Naša rodinná tradícia siaha do roku 1921, kedy môj prastarý otec Rudolf Manica začal vyrábať bryndzu.

4 / 6

Čo znamená PREBRAŤ ŽEZLO?

Keď zomrel, vyrábala bryndzu jeho manželka a potom prebral žezlo môj starý otec Dušan Manica, ktorý ju vyrábal až do roku 1952.

5 / 6

Čo znamená PLÁT?

A keď je syr dobre vyzretý, tak vidieť pekne taký súvislý plát syra.

6 / 6

Čo znamená PODIEL?

Plnotučná letná bryndza je miešaná. Je tam 51% podielu ovčieho mlieka a zvyšok sa doplní kravským syrom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 44%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Črpák a história jeho vzniku

 

/7

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 7

Črpák sa na našom území používal na pitie .......... .

2 / 7

Rezbárska výzdoba sa koncentrovala na ………. črpáka.

3 / 7

Črpáky sa zdobili hlavne zvieracími a figurálnymi ………. zo života a práce na salaši.

4 / 7

Východoslovenský typ alebo tiež gemerský je konštrukčne ………. .

5 / 7

………. typ alebo tiež liptovský je vyrobený z troch kusov dreva.

6 / 7

Stredoslovenský typ alebo detviansky sa nazýval tiež ………. .

7 / 7

Na výrobu črpákov sa v minulosti najčastejšie používal ………. .

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 86%

0%

/6

PRÉTERITUM

(minulý čas)

1 / 6

My .......... (používať) črpák na pitie mlieka a žinčice.

2 / 6

Pastierske umenie ………. (začať sa rozvíjať) v 15. a 17. storočí.

3 / 6

Rezbárska výzdoba ………. (sústreďovať sa) na ucho črpáka.

4 / 6

Na Slovensku ………. (rozvinúť sa) tri hlavné typy črpákov.

5 / 6

Pastieri ………. (odkladať) východoslovenské črpáky na poličku.

6 / 6

Pastier na strednom Slovensku ………. (vešať) črpáky na klince.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 50%

0%