slovenská gastronómia

Recept na domáce zemiakové lokše

 

/6

SPRÁVNE PORADIE

1 / 6

Uvarila zemiaky a zmiešala ich s múkou.

2 / 6

Lokše potrela roztopeným maslom.

3 / 6

Z cesta urobila guličky a vyvaľkala z nich lokše.

4 / 6

Piekla lokše z jednej aj druhej strany.

5 / 6

Zemiakové cesto rozdelila na dve časti.

6 / 6

Zohriala maslo.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/8

IMPERATÍV

(rozkazovací spôsob)

1 / 8

.......... (Uvariť – vy) zemiaky.

2 / 8

Zemiaky .......... (zmiešať – vy) s múkou.

3 / 8

Cesto .......... (rozdeliť – vy) na dve časti.

4 / 8

Z cesta .......... (urobiť – vy) šúľance.

5 / 8

Z nakrájaných valčekov .......... (vyformovať – vy) guličky.

6 / 8

Z guličiek .......... (vyvaľkať – vy) lokše.

7 / 8

Lokše .......... (upiecť – vy).

8 / 8

Lokše .......... (natrieť – vy) maslom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%


Výroba tradičných syrových korbáčikov

 

/8

SPRÁVNE PORADIE

1 / 8

Pani Žúborová dala viazaničku do vody so soľou.

2 / 8

Pani Žúborová nechala pariť syr vo vriacej vode a niekoľkokrát ho premiešala.

3 / 8

Pani Žúborová okrútila syrové nite na drevený rám.

4 / 8

Pani Žúborová prerezala syrové nite na polovicu, čím vznikla jedna viazanička.

5 / 8

Pani Žúborová narezala syr nožíkom do misky.

6 / 8

Pani Žúborová urobila syr na korbáčiky.

7 / 8

Pani Žúborová uplietla zo syrových nití korbáčiky.

8 / 8

Pani Žúborová ťahala syrové nite z horúcej vody a dávala ich do studenej vody.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/7

KONJUNKCIE

(spojky)

1 / 7

Dnes vám ukážem, ………. sa ťahajú zázrivské korbáče.

2 / 7

Syr sa dá nastrúhať aj na strúhadle, .......... to bolo rýchlejšie.

3 / 7

Najprv prevaríme vodu, .......... ňou zalejeme syr.

4 / 7

Korbáč je dobrý vtedy, ………. je posolený.

5 / 7

Oštiepok sa v minulosti robil z ovčieho mlieka, .......... teraz sa dá urobiť už aj z kravského mlieka.

6 / 7

Mám už vnúčatká, ………. sa teším zo života.

7 / 7

Som rada, ………. som sa dožila toľko rokov.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 93%

0%


Recept na bryndzové pirohy

 

/8

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 8

Na cesto potrebujeme zemiaky, polohrubú múku a .......... .

2 / 8

Do cesta pridávame toľko múky, .......... .

3 / 8

Na plnku potrebujeme zemiaky, bryndzu a .......... .

4 / 8

Cesto na pirohy vyvaľkáme asi na .......... .

5 / 8

Muž vykrajoval kruhy z cesta pomocou .......... .

6 / 8

Kraje pirohov zatlačíme vidličkou, aby .......... .

7 / 8

Po .......... vyplávali uvarené pirohy na hladinu.

8 / 8

Na hotové pirohy dáme .......... .

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 75%

0%

/8

DEKLINÁCIA

(akuzatív)

1 / 8

Máme tu .......... (výborná májová bryndza).

2 / 8

Uvaríme si .......... (zemiak, pl.).

3 / 8

Zo zemiakov pripravíme .......... (plnka) do pirohov.

4 / 8

Na doske si vypracujeme .......... (pekné cesto).

5 / 8

Do plnky pridáme okrem zemiakov a bryndze aj .......... (nasekaný kôpor).

6 / 8

Z plnky urobíme .......... (pekná gulička, pl.).

7 / 8

Na cesto dáme .......... (bryndzová náplň).

8 / 8

Cibuľu nakrájame na .......... (plátok, pl.).

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 50%

0%


Treska ako slovenský gastronomický fenomén

 

/9

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 9

Pre mnohých Slovákov je treska národným jedlom.

2 / 9

Treska sa v podniku Ryba Žilina vyrába už od roku 1924.

3 / 9

Slováci majú radi tresku pre jej vysoko kvalitné suroviny.

4 / 9

Dodávatelia rybacieho mäsa pochádzajú výlučne zo Severnej Ameriky.

5 / 9

Treska je špecifický rybací šalát, ktorý sa vyrába iba na Slovensku.

6 / 9

V podniku si sami vyrábajú majonézu, ktorú potom pridávajú do šalátu.

7 / 9

Súčasťou tresky je aj zelenina, a to zemiaky a cvikla.

8 / 9

Podľa prieskumu konzumuje tresku denne takmer 92 % Slovákov.

9 / 9

V podniku plánujú pokračovať vo výrobe tresky podľa tradičnej receptúry.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/8

PREPOZÍCIE

1 / 8

Produkt, ktorý držím ………. ruke, mnohí určite poznáte.           

2 / 8

Išli sme sa pozrieť ………. podniku, kde sa treska vyrába.       

3 / 8

Ryba Žilina je najväčší výrobca rybacích šalátov ………. Slovensku.   

4 / 8

Produkt, ………. ktorom sa budeme rozprávať, má v závode dlhoročnú tradíciu.

 

5 / 8

Dodávatelia rybacieho mäsa pochádzajú ………. rôznych krajín.   

 

6 / 8

Je tento produkt špecifický len ………. Slovensko?  

 

7 / 8

Plánujete pridať ………. treske aj iné druhy šalátov?

 

8 / 8

Snažíme sa prichádzať aj ………. novými výrobkami.      

 

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%


Tradičná slovenská bryndza a jej výroba

 

/8

OTÁZKA – ODPOVEĎ

1 / 8

Z akého syra sa vyrába tradičná slovenská bryndza?

2 / 8

Kto stál pri zrode rodinnej bryndziarne v Tisovci? (Uveďte meno a priezvisko.)

3 / 8

V ktorom roku bola založená bryndziareň?

4 / 8

Z akých troch surovín sa skladá bryndza?

5 / 8

Aký stroj z minulosti sa používa v bryndziarni ešte aj teraz?

6 / 8

Aké dva základné druhy bryndze rozlišujeme podľa ročného obdobia?

7 / 8

Ako sa nazýva bryndza, ktorá je najchutnejšia?

8 / 8

Aké benefity má konzumácia tradičnej bryndze?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/6

SYNONYMUM/DEFINÍCIA

1 / 6

Čo znamená REČ JE O NIEKOM/NIEČOM?

Biele zlato zo Slovenska. Kto by nevedel, reč je o bryndzi.

2 / 6

Čo znamená BLAHODARNÝ?

Bryndza má blahodarný vplyv na zdravie.

3 / 6

Čo znamená SIAHAŤ?

Naša rodinná tradícia siaha do roku 1921, kedy môj prastarý otec Rudolf Manica začal vyrábať bryndzu.

4 / 6

Čo znamená PREBRAŤ ŽEZLO?

Keď zomrel, vyrábala bryndzu jeho manželka a potom prebral žezlo môj starý otec Dušan Manica, ktorý ju vyrábal až do roku 1952.

5 / 6

Čo znamená PLÁT?

A keď je syr dobre vyzretý, tak vidieť pekne taký súvislý plát syra.

6 / 6

Čo znamená PODIEL?

Plnotučná letná bryndza je miešaná. Je tam 51% podielu ovčieho mlieka a zvyšok sa doplní kravským syrom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%


Atkáryho kremnický krumpel

 

/8

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 8

Martinovi Varhaňovskému asi .................... napadlo, žeby mohol založiť dobovú cukrárenskú výrobňu.

2 / 8

Cukráreň je turistickou atrakciou, pretože turisti sa tu môžu pozerať akoby cez .................... na výrobu zákuskov.

3 / 8

Interiér je replikou .................... dizajnu cukrárne samotného Alojza Atkáryho z roku 1915.

4 / 8

Cukrárky, ktoré vyrábajú zákusky, sú oblečené v .................... cukrárskom odeve.

5 / 8

Cukrárke .................... sa veľmi dobre pracuje v nezvyčajnom prostredí.

6 / 8

S .................... sa recept na Kremnický krumpel prenáša z generácie na generáciu.

7 / 8

Piškóta s krémami .................... do tenkej placky z orechovo-cukrového cesta.

8 / 8

Každý zákusok je ozdobený raznicou s .................... originálneho podpisu Alojza Atkáryho.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%

/6

DEKLINÁCIA

(všetky pády)

1 / 6

V .................... (táto časť) môžu turisti stáť a pozerať sa na výrobu zákuskov.

2 / 6

Toto všetko spolu s .................... (dobová hudba), znejúcou v pozadí, zvýrazňuje autenticitu priestoru.

3 / 6

Chodia nás navštevovať aj .................... (zahraničný hosť, pl.).

4 / 6

Povedala by som, že sa viac sústredím na .................... (práca).

5 / 6

Do .................... (každá polovička) piškóty sa dá iný krém a zlepia sa dokopy.

6 / 6

.................... (Turista, pl.) odpovieme na všetky ich zvedavé otázky.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 0%

0%


Scroll to Top