slovenská gastronómia

Atkáryho kremnický krumpel

 

/8

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 8

Martinovi Varhaňovskému asi .................... napadlo, žeby mohol založiť dobovú cukrárenskú výrobňu.

2 / 8

Cukráreň je turistickou atrakciou, pretože turisti sa tu môžu pozerať akoby cez .................... na výrobu zákuskov.

3 / 8

Interiér je replikou .................... dizajnu cukrárne samotného Alojza Atkáryho z roku 1915.

4 / 8

Cukrárky, ktoré vyrábajú zákusky, sú oblečené v .................... cukrárskom odeve.

5 / 8

Cukrárke .................... sa veľmi dobre pracuje v nezvyčajnom prostredí.

6 / 8

S .................... sa recept na Kremnický krumpel prenáša z generácie na generáciu.

7 / 8

Piškóta s krémami .................... do tenkej placky z orechovo-cukrového cesta.

8 / 8

Každý zákusok je ozdobený raznicou s .................... originálneho podpisu Alojza Atkáryho.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 71%

0%

/6

DEKLINÁCIA

(všetky pády)

1 / 6

V .................... (táto časť) môžu turisti stáť a pozerať sa na výrobu zákuskov.

2 / 6

Toto všetko spolu s .................... (dobová hudba), znejúcou v pozadí, zvýrazňuje autenticitu priestoru.

3 / 6

Chodia nás navštevovať aj .................... (zahraničný hosť, pl.).

4 / 6

Povedala by som, že sa viac sústredím na .................... (práca).

5 / 6

Do .................... (každá polovička) piškóty sa dá iný krém a zlepia sa dokopy.

6 / 6

.................... (Turista, pl.) odpovieme na všetky ich zvedavé otázky.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 63%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Recept na domácu jahodovú zmrzlinu

 

/6

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 6

Viktor pripravil jahodovú zmrzlinu.

2 / 6

Na prípravu použil 40 gramov šľahačky.

3 / 6

Potreboval aj 600 gramov mrazených jahôd.

4 / 6

Do zmesi pridal štyri polievkové lyžice cukru.

5 / 6

Domáca zmrzlina má krémovú konzistenciu.

6 / 6

Domáca zmrzlina má rovnakú kvalitu ako zmrzlina z obchodu.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 68%

0%

/6

PRÉZENT

(prítomný čas)

1 / 6

Do nádoby .......... (naliať) šľahačku.

2 / 6

Šľahačku dobre .......... (vyšľahať).

3 / 6

Mrazené jahody .......... (rozmixovať).

4 / 6

Rozmixované jahody .......... (zmiešať) so šľahačkou.

5 / 6

Pripravenú zmes .......... (vložiť) do mrazničky.

6 / 6

Zmrzlinu .......... (nabrať) do pohárov.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 46%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Ako jednoducho si pripraviť bazový sirup

 

/6

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Kedy obyčajne kvitnú kvety bazy?

2 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Ako dlho trvá príprava bazového sirupu?

3 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Koľko kyseliny citrónovej sa pridáva do vriacej vody?

4 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Koľko bazových kvetov je potrebných na tento recept?

5 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Koľko citrónov je potrebných na prípravu sirupu?

6 / 6

Vyberte jednu zo 6 možností.

Ako dlho vydrží sirup uskladnený vo fľašiach?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 73%

0%

/7

IMPERATÍV

(rozkazovací spôsob)

1 / 7

Najprv ………. (nechať) zovrieť vodu.

2 / 7

Potom do nej ………. (pridať) kyselinu citrónovú.

3 / 7

Keď voda vychladne, ………. (ponoriť) do nej bazové kvety spolu s citrónmi a mätou.

4 / 7

Po vylúhovaní ………. (precediť) cez sitko, aby ste získali čistú tekutinu.

5 / 7

Potom ………. (prisypať) kryštálový cukor.

6 / 7

………. (Miešať), aby sa cukor roztopil.

7 / 7

Sirup ………. (naliať) do sterilizovaných fliaš.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 43%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Tradičná štedrá večera

 

/6

PRAVDA alebo NEPRAVDA

1 / 6

Na štedrovečernom stole nechýbali jedlá z obilnín, kapusty, maku alebo cibule.

2 / 6

Keď zazvonili zvony, všetci členovia rodiny sa začali umývať vodou.

3 / 6

Počas štedrej večere nesmel nikto odísť od stola.

4 / 6

Keď sa všetci pomodlili, gazda urobil každému krížik na čelo.

5 / 6

Gazdiná rozkrojila jablko a každému dala oblátku s medom a cesnakom.

6 / 6

Hlavnú časť štedrej večere tvorili polievky.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 69%

0%

/6

DEKLINÁCIA

(ktorý - ktorá - ktoré - ktorí)

1 / 6

Najkrajšie slovenské tradície sú tie, ………. sa viažu k štedrej večeri.

2 / 6

K typickým vianočným jedlám patria tie, ………. ľudia pripisovali sily prírody.

3 / 6

Často sa používal mak, s ………. sa pripravovali sladké opekance.

4 / 6

Obradné umývanie vodou bola činnosť, .......... mala magickú silu.

5 / 6

Najprv sa rodina pomodlila, a potom si sadla k stolu, od ………. sa nesmelo počas večere odísť.

6 / 6

Štedrá večera začala oblátkami s medom a cesnakom, na .......... si pochutila celá rodina.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 71%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Príprava vianočných oblátok

 

/7

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 7

Na prípravu vianočných oblátok NEPOTREBUJEME .......... .

2 / 7

Stroj na pečenie oblátok je vyrobený z .......... .

3 / 7

V minulosti sa vianočné oblátky pripravovali .......... .

4 / 7

Oblátky, ktoré sa nevydaria, .......... .

5 / 7

Kedysi piekli učitelia vianočné oblátky zo surovín, ktoré .......... .

6 / 7

Na Štedrý večer sa jedia oblátky .......... .

7 / 7

Trubičky sú .......... vianočné oblátky.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 85%

0%

/7

NUMERÁLIÁ

(číslovky)

1 / 7

Bez .......... špeciálneho stroja by sme sa pri pečení oblátok nezaobišli.

2 / 7

Stroj na výrobu oblátok sa skladá z .......... platní.

3 / 7

Na ………. platniach sú vygravírované rôzne motívy.

4 / 7

Na rozohriatu platňu dáme ………. lyžice cesta.

5 / 7

V .......... storočí piekol oblátky pre celú dedinu učiteľ.

6 / 7

Z tohto množstva upečieme približne ………. oblátok a bude to trvať ………. hodiny.

7 / 7

.......... oblátky sú už hotové, .......... sa ešte len pečú.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 93%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Vianočné medovníky, ktoré nestvrdnú

 

/7

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 7

Kedy piekol mladý muž medovníky?

2 / 7

Aké medovníky piekol?

3 / 7

Odkiaľ má recept, podľa ktorého pripravoval medovníky?

4 / 7

Akú ingredienciu nepoužil na prípravu medovníkov?

5 / 7

Čo urobil s vymieseným cestom?

6 / 7

Na akú hrúbku treba vyvaľkať cesto, z ktorého sa vykrajujú medovníky?

7 / 7

Pri akej teplote treba piecť medovníky?

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 75%

0%

/8

DEKLINÁCIA

(genitív)

1 / 8

Na medovníky potrebujeme 200 g .......... (práškový cukor).

2 / 8

Na medovníky potrebujeme 600 g .......... (hladká múka).

3 / 8

Na medovníky potrebujeme 250 g .......... (rastlinný tuk).

4 / 8

Na medovníky potrebujeme 150 g .......... (med).

5 / 8

Na medovníky potrebujeme 100 ml .......... (voda).

6 / 8

Na medovníky potrebujeme 1 PL .......... (perníkové korenie).

7 / 8

Na medovníky potrebujeme 1 PL .......... (škorica).

8 / 8

Na medovníky potrebujeme 1 PL .......... (sóda bikarbóna).

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 66%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Príprava tradičnej kvasenej kapusty v kapustárni

 

/8

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 8

.......... nakrúcala reportáž v kapustárni .......... .

2 / 8

Do kapustárne si chodia ľudia po .......... , ktorú si nakladajú do súdkov.

3 / 8

Najprv kapustu očistíme, odstránime z nej hlúbik, narežeme ju a potom .......... .

4 / 8

Pripravenú kapustu musíme po vložení do súdka .......... .

5 / 8

.......... prebieha pri teplote 12 – 15 stupňov Celzia.

6 / 8

Kapustáreň začínala pred .......... ako malá rodinná firma.

7 / 8

V podniku ročne spracujú .......... kapusty.

8 / 8

Po vykvasení kapusty prichádza v kapustárni na rad proces .......... .

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 75%

0%

/8

PRONOMINÁ

(zámená)

1 / 8

Redaktorka robila rozhovor s riaditeľom firmy. – Redaktorka s .......... robila rozhovor.

2 / 8

Ľudia si sem chodia po narezanú kapustu. – Ľudia si sem po .......... chodia.

3 / 8

Najprv musíme hlávkovú kapustu očistiť. – Najprv .......... musíme očistiť.

4 / 8

Neodporúčam experimentovať s himalájskou soľou. – Neodporúčam s .......... experimentovať.

5 / 8

Kapustu ochutíme rôznymi koreninami. – Kapustu .......... ochutíme.

6 / 8

Narezaná kapusta padá do veľkých bazénov. – Narezaná kapusta do .......... padá.

7 / 8

Na zaťaženie kapusty použijeme kamene. – Použijeme .......... na zaťaženie kapusty.

8 / 8

Kapusta kvasí v sude jeden mesiac až dva mesiace. – Kapusta v .......... kvasí jeden mesiac až dva mesiace.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 42%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Recept na domáce zemiakové lokše

 

/6

SPRÁVNE PORADIE

1 / 6

Uvarila zemiaky a zmiešala ich s múkou.

2 / 6

Lokše potrela roztopeným maslom.

3 / 6

Z cesta urobila guličky a vyvaľkala z nich lokše.

4 / 6

Piekla lokše z jednej aj druhej strany.

5 / 6

Zemiakové cesto rozdelila na dve časti.

6 / 6

Zohriala maslo.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 50%

0%

/8

IMPERATÍV

(rozkazovací spôsob)

1 / 8

.......... (Uvariť – vy) zemiaky.

2 / 8

Zemiaky .......... (zmiešať – vy) s múkou.

3 / 8

Cesto .......... (rozdeliť – vy) na dve časti.

4 / 8

Z cesta .......... (urobiť – vy) šúľance.

5 / 8

Z nakrájaných valčekov .......... (vyformovať – vy) guličky.

6 / 8

Z guličiek .......... (vyvaľkať – vy) lokše.

7 / 8

Lokše .......... (upiecť – vy).

8 / 8

Lokše .......... (natrieť – vy) maslom.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 42%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Výroba tradičných syrových korbáčikov

 

/6

SPRÁVNE PORADIE

1 / 6

Viazaničku dala do vody so soľou.

2 / 6

Nechala pariť syr vo vriacej vode a miešala ho.

3 / 6

Syrové nite okrútila na drevený rám a potom ich prerezala na polovicu, čím vznikla jedna viazanička.

4 / 6

Pripravila syr na korbáčiky a narezala ho nožíkom do misky.

5 / 6

Zo syrových nití uplietla korbáčiky.

6 / 6

Syrové nite ťahala z horúcej vody a dávala ich do studenej vody.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 47%

0%

/7

KONJUNKCIE

(spojky)

1 / 7

Dnes vám ukážem, ………. sa ťahajú zázrivské korbáče.

2 / 7

Syr sa dá nastrúhať aj na strúhadle, .......... to bolo rýchlejšie.

3 / 7

Najprv prevaríme vodu, .......... ňou zalejeme syr.

4 / 7

Korbáč je dobrý vtedy, ………. je posolený.

5 / 7

Oštiepok sa v minulosti robil z ovčieho mlieka, .......... teraz sa dá urobiť už aj z kravského mlieka.

6 / 7

Mám už vnúčatká, ………. sa teším zo života.

7 / 7

Som rada, ………. som sa dožila toľko rokov.

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 85%

0%


 

Ak sa vám tieto interaktívne cvičenia páčili, môžete ma podporiť.
ko-fi logo Podporte ma na Ko-fi

Recept na bryndzové pirohy

 

/8

SPRÁVNA MOŽNOSŤ

1 / 8

Na cesto potrebujeme zemiaky, polohrubú múku a .......... .

2 / 8

Do cesta pridávame toľko múky, .......... .

3 / 8

Na plnku potrebujeme zemiaky, bryndzu a .......... .

4 / 8

Cesto na pirohy vyvaľkáme asi na .......... .

5 / 8

Muž vykrajoval kruhy z cesta pomocou .......... .

6 / 8

Kraje pirohov zatlačíme vidličkou, aby .......... .

7 / 8

Po .......... vyplávali uvarené pirohy na hladinu.

8 / 8

Na hotové pirohy dáme .......... .

Vaše skóre je

Priemerné skóre je 79%

0%

/8

DEKLINÁCIA

(akuzatív)

1 / 8

Máme tu .......... (výborná májová bryndza).